لنت ترمزهای دیسکی، نامی آشنا برای تمامی رانندگان و تعمیرکاران می باشند. این لنت ها در طی سال ها، عملکرد خوبی را از خود را به نمایش گذاشته اند و اکنون بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر، دو نوع سیستم ترمز وجود دارد:
- ترمزهای درام
- ترمز دیسکی
برای اولین بار ترمزهای دیسکی در اواخر دهه 40 قرن بیستم استفاده شدند و از دهه 70 ترمزهای درام در چرخ های جلو با ترمزهای دیسکی در همه خودروها جایگزین شد. در این مقاله توضیحات مفصلی در مورد ترمزهای دیسکی، مزایای آن ها نسبت به همتایان درام آنها و همچنین توضیحاتی در مورد اجزای این سیستم ترمز (کالیپر، دیسک ترمز، سپر محافظ) ارائه خواهد شد. علاوه بر این، مزایا و معایب انواع ترمز دیسکی شرح داده شده است.
مزایای ترمزهای دیسکی نسبت به ترمزهای درام
مزایای ترمزهای دیسکی نسبت به ترمزهای درام به شرح زیر است:
- قدرت توقف سیستم های دیسک با گرم شدن بیش از حد کاهش نمی یابد زیرا آن ها بهتر خنک می شوند.
- مقاومت ترمزهای دیسکی در برابر آب و آلودگی بیشتر است.
- ترمز به تعمیر و نگهداری بسیار کمتری نیاز دارد.
- سطح اصطکاک ترمزهای دیسکی برای همان وزن بیشتر از ترمزهای درام است.
هنگامی که درام ترمز گرم می شود، انبساط حرارتی درام ترمز – افزایش قطر داخلی – باعث افزایش حرکت پدال ترمز یا تغییر شکل درام می شود که می تواند باعث کاهش چشمگیر عملکرد ترمز شود. دیسک ترمز به نوبه خود یک قسمت صاف است، انبساط حرارتی آن به سمت مواد اصطکاک رخ می دهد، بنابراین فشرده سازی دیسک نمی تواند باعث تغییر شکل کافی برای تأثیر بر عملکرد ترمز شود. علاوه بر این، نیروی گریز از مرکز مواد آلوده کننده را از دیسک ترمز به بیرون پرتاب می کند.
هوای خنک کننده تنها زمانی شروع به خنک کردن درام ترمز می کند که گرمای ایجاد شده توسط ترمز از دیواره های آن عبور کند، در حالی که سطوح مالشی ترمز دیسکی به هوا باز است. انتقال حرارت از دیسک ترمز به هوا بلافاصله پس از اعمال ترمز آغاز می شود.
قابلیت تنظیم ترمزهای دیسکی از دیگر مزایای آن هاست. برآمدگی ترمزهای دیسکی به گونه ای است که پس از هر بار استفاده به دلیل فاصله کم بین لنت ها و دیسک ترمز، خود به خود تنظیم می شوند.
اجرای سازنده ترمز دیسکی
- بلوک سیلندر
- لنت ترمز
- بازوی بستن کولیس
- پوشش محافظ
- محور بازوی فشار
- راهنمای پد
- کالیپر ترمز
- دیسک ترمز
- سوکت برای حذف هوا
- شیلنگ ترمز
معرفی قطعات اصلی ترمزهای دیسکی
قطعات اصلی ترمزهای دیسکی عبارتند از کالیپر، دیسک ترمز، لنت، سپر. بیایید این عناصر سیستم ترمز را با جزئیات بیشتری در نظر بگیریم.
ترمزهای دیسکی به دو دسته یک و چند دیسکی تقسیم می شوند. بزرگترین و سنگین ترین قسمت آن ها دیسک ترمز است. مکانیسم عملکرد ترمزهای تک دیسکی به این واقعیت کاهش می یابد که لنت های ترمز با مواد اصطکاک در هنگام ترمز یک دیسک ترمز را گیره می دهند. ترمزهای چند دیسکی که معمولاً در هوانوردی استفاده می شوند دارای چندین دیسک ترمز چرخان هستند که توسط دیسک های ثابت (استاتور) از هم جدا شده اند. سپر ترمز ترمزهای چند دیسکی شامل سیلندرها و پیستون های هیدرولیک است که لنت های ترمز را کنترل می کنند و دیسک های ترمز و استاتورها را در صورت کشیده شدن محکم می کنند. ترمزهای چند دیسکی به طور کامل از فلز ساخته شده اند، در حالی که ترمزهای تک دیسکی از مواد آلی و اصطکاک فلزی تشکیل شده اند. لنت ترمز هایما S7 را می توانید از بین برندهای سازنده ترمز دیسکی خریداری نمایید.
مواد دیسک ترمز، مانند درام ترمز، معمولاً چدن است. چدن دارای مقاومت در برابر سایش و خواص اصطکاکی خوب است، دارای سختی و استحکام بالا در دماهای بالا است. به راحتی قابل ماشینکاری است و هزینه آن نسبتاً پایین است.
اندازه دیسک ترمز برابر با قطر بیرونی آن و ضخامت سطح مقطع کل بین دو سطح کار است. قطر دیسک ترمز معمولاً به اندازه چرخ محدود می شود و دیسک ترمز دارای هواکش همیشه ضخیم تر از دیسک جامد است. برای ترمز دیسکی، کل سطح تماس با دو لنت ترمز در یک چرخش دیسک است.
نسبت بالای سطح پوشش به ازای هر تن خودرو در ترمزهای خوب طراحی شده به این معنی است که سیستم ترمز بسیار کارآمد است. منطقه تحت پوشش ترمز دیسکی، ناحیه اصطکاک لنت های ترمز در دو طرف دیسک ترمز است. بنابراین، استفاده از Rp به جای Rr دقیق تر است، اما از آنجایی که در بیشتر ترمزها هر دو شعاع تقریباً برابر هستند، Rr که اندازه گیری آسان تر است، برای سهولت محاسبه استفاده می شود.
دیسک ترمز به اسپیسر متصل می شود که به نوبه خود به توپی چرخ یا فلنج محور متصل می شود. اسپیسر مسیر طولانی تری را برای انتقال حرارت از سطح مالشی ترمزها به بلبرینگ چرخ ها فراهم می کند که دمای آن ها را کاملاً پایین نگه می دارد. اسپیسرهای خودروی تولیدی معمولاً از چدن به صورت یک تکه با دیسک ترمز ساخته میشوند، در حالی که اسپیسرهای خودروهای مسابقهای به صورت یک قطعه جدا از آلیاژ آلومینیوم ساخته میشوند. ناگوار برتری اسپیسرهای آلیاژ آلومینیوم رسانایی حرارتی بالاتری نسبت به چدن دارد که منجر به گرمای بیشتر در بلبرینگ چرخ می شود.
ترمزهای دیسکی تهویه شده
دیسک ترمز می تواند جامد یا دارای کانال های تهویه داخل آن باشد. معمولاً در خودروهای سبک از دیسک های ترمز جامد استفاده می شود. دیسکهای ترمز تهویه شده با کانال های خنک کننده شعاعی در خودروهای سنگینی که به بزرگترین اندازههای دیسک ممکن نیاز دارند استفاده می شوند.
ماشین های مسابقه ای پرقدرت مجهز به دیسک ترمز تهویه شونده هستند و ممکن است تفاوت هایی در ضخامت دیواره های جانبی آن ها وجود داشته باشد. برای اطمینان از اینکه دمای هر طرف دیسک ترمز یکسان است، در بسیاری از ترمزهای اتومبیل های مسابقه ای، سمت دیسک ترمز نزدیک به چرخ نازک تر از طرف مقابل است. چرخ در برابر عبور هوای خنک کننده به سطح کار بیرونی دیسک ترمز مقاومت می کند و آن را گرمتر از داخل می کند، بنابراین ضخامت بیشتر سطح بیرونی دیسک ترمز که خنک نشده است به یکسان شدن دمای گرمایش آن ها کمک می کند.
دیسکهای ترمز ماشین های مسابقه اغلب دارای کانال های خنک کننده منحنی هستند که کارایی جریان هوا را افزایش می دهند. دیسک های ترمز خودروهای سمت چپ و راست به دلیل انحنای دریچه های هوا قابل تعویض نیستند. دیسک ترمز با دریچه های منحنی یا شیارهای مایل باید در جهت خاصی بچرخد تا به طور موثر کار کند.
6 برند برتر لنت ترمز دیسکی
برندهای الیگ، ام اچ کو، های کیو، گلد، پارس و برنتا پلاس، جزو برترین برندهای تولید کننده لنت ترمز دیسکی برای خودروهای هایما s5 و هایما s7 هستند که رقم فروش سالیانه آن ها در سارتاسر جهان، بسیار بالاست.
1. لنت ترمز برند الیگ
لنت ترمز دیسکی الیگ ساخت کشور ژاپن بوده و ویژگی های آن به شرح زیر است:
- استفاده از فرمولاسیون و تکنولوژی پیشرفته
- عمر مفیدطولانی
- عدم خوردگی دیسک چرخ
- ترمزگیری سریع و به موقع متناسب با شتاب خودرو و وضعیت جاده
- مقاوم در دشوارترین شرایط اقلیمی
- سازگار با محیط زیست
برند بعدی، ام اچ کو است.
2. برند ام اچ کو
ویژگی های لنت ترمز این برند که ساخت کشور چین است، شامل موارد زیر می شود:
- مناسب برای خودروهای هایما S5 و هایما S7
- فاقد آزبست و مواد مضر
- بدون آسیب به دیسک چرخ
- دارای ترمز نرم و آرام
- حداقل ساییدگی و ایجاد گرد و غبار
- دارای ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی کالا
برند بعدی، های کیو است که ساخت کشور کره جنوبی می باشد.
3. برند های کیو
ویژگی های لنت ترمز این برند که ساخت کره است، شامل موارد زیر می شود:
- مناسب برای خودروهای هایما S5 و هایما S7
- بدون آسیب به دیسک ترمز
- دارای قدرت ترمزگیری ایمن در تمامی شرایط
- بدون صدا
- بدون آزبست
لنت ترمز بعدی از کمپانی گلد است.
4. برند گلد
برند گلد نیز ساخت کشور کره جنوبی است و جزو بهترین لنت ترمزهای دیسکی برای خودروهای خارجی می باشد. ویژگی های لنت ترمز این برند که ساخت کره است، شامل موارد زیر است:
- مناسب برای خودروهای هایما S5 و هایما S7
- دارای قدرت ترمزگیری بالا در شرایط مختلف
- فاقد آزبست
- بدون صدا و لرزش
- دارای ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی
لنت ترمز بعدی، از برند ایرانی با کیفیت پارس است که به لحاظ امکانات، با محصولات خارجی برابر می کند. لنت ترمز هایما S5 را می توانید از این برند خریداری کنید.
5. برند پارس
ویژگی های برند پارس شامل موارد زیر است:
- دارای قدرت ترمزگیری بالا در شرایط مختلف
- فاقد آزبست
- بدون صدا و لرزش
- دارای ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی
برند بعدی برنتاپلاس است که محصول مشترک بین ایران و ایتالیا می باشد.
6. برند برنتا پلاس
ویژگی های این برند، به شرح زیر است:
- استفاده از فرمولاسیون و تکنولوژی پیشرفته
- عمر مفیدطولانی
- عدم خوردگی دیسک چرخ
- ترمزگیری سریع و به موقع متناسب با شتاب خودرو و وضعیت جاده
- مقاوم در دشوارترین شرایط اقلیمی
- سازگار با محیط زیست
سخن پایانی
ویژگی های بهترین لنت ترمز دیسکی، بسیار فراتر از توانایی آن در توقف وسیله نقلیه است. توانایی جذب و پخش گرما، سرعت سایش و میزان صدا و گرد و غبار ایجاد شده از جمله مواردی است که باید در انتخاب لنت ترمز در نظر گرفت. بهترین برندهای لنت ترمز، الیگ، ام اچ کو، های کیو، پارس و برنتا پلاس است. اگر قصد خرید لنت ترمز دیسکی با کیفیت و قیمت مناسب دارید، به وبسایت لنت لاین مراجعه نمایید.